W tym daniu użyliśmy zamiast makaronu spaghetti, zwykłego makaronu nitki (
rosołowego ). Eksperyment wyszedł smacznie, a dodatek nietypowego
kalafiora wzbogacił to danie.
Składniki
- 300 g makaronu nitki
- 1 kalafior fioletowy
- 1 cebula
- szklanka krewetek
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, szczypta
- 3 łyżki oliwy
- sezam
Przygotowanie
Na rozgrzanej oliwie zeszkliłem drobno posiekaną cebulę. Dodałem
wcześniej zblanszowany kalafior ( ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie ),
następnie krewetki, dodałem gałkę i pieprz. Wszystko wymieszałem,
wlałem mleczko kokosowe, poddusiłem jeszcze ok. 10 minut. Dodałem
wcześniej ugotowany makaron. Po wyłożeniu na talerz posypałem sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz