piątek, 4 września 2015

Makaron z krewetkami i fioletowym kalafiorem

W tym daniu użyliśmy zamiast makaronu spaghetti, zwykłego makaronu nitki ( rosołowego ). Eksperyment wyszedł smacznie, a dodatek nietypowego kalafiora wzbogacił to danie.













Składniki

  • 300 g makaronu nitki
  • 1 kalafior fioletowy
  • 1 cebula
  • szklanka krewetek
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, szczypta
  • 3 łyżki oliwy
  • sezam

    Przygotowanie

    Na rozgrzanej oliwie zeszkliłem drobno posiekaną cebulę. Dodałem wcześniej zblanszowany kalafior ( ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie ), następnie krewetki, dodałem gałkę i pieprz. Wszystko wymieszałem, wlałem mleczko kokosowe, poddusiłem jeszcze ok. 10 minut. Dodałem wcześniej ugotowany makaron. Po wyłożeniu na talerz posypałem sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz