piątek, 4 września 2015

Ogórki konserwowe

Propozycja na ogórki konserwowe w troszkę innym wydaniu.

















Składniki

  • Składniki na 2 słoiki o pojemności 1 l każdy
  • 1,3 kg małych, twardych ogórków
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 1 strąk czerwonej papryczki chili
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek soli
  • 2 kwiatostany kopru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

    Przygotowanie

      Ogórki opłukałem. Wymieszałem 4 szklanki zimnej wody z 4 łyżkami soli, zalałem ogórki i odstawiłem na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąłem ogórki, opłukałem i osuszyłem. Kwiatostany kopru umyłem i osuszyłem. Strąk papryczki chili naciąłem wzdłuż (usunąłem nasiona), posiekałem. Cebulę obrałem, pokroiłem w krążki . Wszystkie składniki oraz ziarenka pieprzu przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików.
    Przygotowałem zalewę. Zagotowałem 4 szklanki wody z resztą soli i cukrem, wlałem ocet. Ogórki zalałem taką ilością płynu, aby sięgał 2 cm poniżej brzegu słoika. Szczelnie zamknąłem, wstawiłem do garnka z taka ilością wody, aby sięgała do ¾ wysokości słoików.
    Pasteryzowałem 30 minut w temperaturze 75 stopni C ( czas pasteryzacji rozpoczyna się wówczas, gdy woda osiągnie w/w temperaturę).

2 komentarze: