niedziela, 6 września 2015

Nadziewane brzoskwinie

Efektowna sałatka ryżowa podana we wnętrzu owoców zachwyci Waszych gości nie tylko wizualnie.















 

 

Składniki

6 dużych brzoskwiń 
200 g szynki wieprzowej (surowej)
80 ml oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
1/2 białej części pora
1 ząbek czosnku
2 szklanki ugotowanego ryżu
50 g czarnych oliwek
olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Szynkę kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno posiekane oliwki, ryż i dokładnie mieszamy.
Oliwę mieszamy z połową soku z cytryny, drobno posiekanym porem i przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy ryż z mięsem i oliwkami, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy wierzch, przy pomocy łyżeczki delikatnie usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, który mieszamy z pozostałym sokiem.
Połowę miąższu dodajemy do sałatki ryżowej, mieszamy i napełniamy nią owoce, przykrywamy wierzchami brzoskwiń.

1 komentarz: