Składniki
6 dużych brzoskwiń200 g szynki wieprzowej (surowej)
80 ml oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
1/2 białej części pora
1 ząbek czosnku
2 szklanki ugotowanego ryżu
50 g czarnych oliwek
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie
Szynkę kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą i podsmażamy
na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu,
przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno posiekane oliwki, ryż i
dokładnie mieszamy.
Oliwę mieszamy z połową soku z cytryny, drobno posiekanym
porem i przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem. Sosem polewamy ryż z mięsem i oliwkami, mieszamy, wstawiamy do
lodówki na 2-3 godziny.
Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy
wierzch, przy pomocy łyżeczki delikatnie usuwamy pestki, wydrążamy miąższ,
który mieszamy z pozostałym sokiem.
Połowę miąższu dodajemy do sałatki ryżowej, mieszamy i
napełniamy nią owoce, przykrywamy wierzchami brzoskwiń.
Wow, niezły pomysł! Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń