Taki czas, zamykamy w słoiki dary natury, tym razem pomidory malinowe.
Składniki
- Składniki na 2 słoiki o pojemności 750 ml każdy :
- 1 kg twardych pomidorów malinowych
- 2 szklanki octu z białego wina
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 4 świeże listki laurowe
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Pomidory odszypułkowałem i umyłem. Obrałem czosnek. Do rondelka
wlałem ocet winny, zagotowałem ze szklanką wody, cukrem, czosnkiem, solą
i listkami laurowymi. Bazylię opłukałem, osuszyłem, oderwałem listki od
łodyżek. Zieleninę i pomidory przełożyłem do umytych i wyparzonych
słoików, zalałem zalewą, przestudziłem. Słoiki zamknąłem dopiero
wówczas, gdy zalewa była zimna.
Ciekawi mnie smak takiego pomidorka. U mnie na razie zrobiony tylko zwykły sos pomidorowy :)
OdpowiedzUsuńMoje-ukochane-czytadelka
Jeszcze nie próbowałam. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuń