niedziela, 6 września 2015

Pomidory marynowane

Taki czas, zamykamy w słoiki dary natury, tym razem pomidory malinowe.
















Składniki

  • Składniki na 2 słoiki o pojemności 750 ml każdy :
  • 1 kg twardych pomidorów malinowych
  • 2 szklanki octu z białego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 świeże listki laurowe
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

    Przygotowanie



    Pomidory odszypułkowałem i umyłem. Obrałem czosnek. Do rondelka wlałem ocet winny, zagotowałem ze szklanką wody, cukrem, czosnkiem, solą i listkami laurowymi. Bazylię opłukałem, osuszyłem, oderwałem listki od łodyżek. Zieleninę i pomidory przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem zalewą, przestudziłem. Słoiki zamknąłem dopiero wówczas, gdy zalewa była zimna.

2 komentarze:

  1. Ciekawi mnie smak takiego pomidorka. U mnie na razie zrobiony tylko zwykły sos pomidorowy :)
    Moje-ukochane-czytadelka

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie próbowałam. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń