Składniki
100 g grzybów suszonych500 ml mleka
1 mały seler
2 marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
1 łyżeczka masła klarowanego
8 ziaren czarnego pieprzu
sok z cytryny
1 l bulionu warzywnego
250 g makaronu łazanki
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku, dokładnie
płuczemy.
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i razem z cebulą
kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem,
dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i
wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą,
pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek,
zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz