wtorek, 8 września 2015

Zupa grzybowa z łazankami

Zbliża się sezon na grzyby, które uwielbiamy zbierać. Z braku laku, wyciągnęliśmy nasze suszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku.










Składniki

100 g grzybów suszonych
500 ml mleka
1 mały seler
2 marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
1 łyżeczka masła klarowanego
8 ziaren czarnego pieprzu
sok z cytryny
1 l bulionu warzywnego
250 g makaronu łazanki
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku, dokładnie płuczemy.
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i razem z cebulą kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz