Powidła śliwkowe
Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek. Czy ktoś ich nie lubi ?
Składniki
- śliwki węgierki, dowolna ilość
Przygotowanie
Śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, starannie umyłem i
wypestkowałem. Włożyłem do dużego szerokiego rondla o grubym dnie.
Smażyłem na słabym ogniu po 3-4 godziny przez trzy dni.
Dość często mieszałem, aż do odparowania soku w takim stopniu, by
przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli (
jest to zagęszczenie nieco większe niż do połowy objętości ). Tak
przygotowane gorące powidła przełożyłem do wyparzonych i wytartych
spirytusem słoików, zamknąłem nieuszkodzonymi pokrywkami. Przechowuję w
chłodnym, ciemnym miejscu.
I da się zrobić bez żadnych żel fixów itp :) Dzięki :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za przemiły komentarz <3
UsuńA chować je codziennie do lodówki czy nie
OdpowiedzUsuńO tej porze roku, to lepiej wszystko chować do lodówki. Jak chłodniej będzie, to można na noc zostawić ;) Pozdrawiamy ;)
Usuń