niedziela, 13 września 2015

Powidła śliwkowe

Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek. Czy ktoś ich nie lubi ?



















Składniki

  • śliwki węgierki, dowolna ilość

    Przygotowanie

      Śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, starannie umyłem i wypestkowałem. Włożyłem do dużego szerokiego rondla o grubym dnie. Smażyłem na słabym ogniu po 3-4 godziny przez trzy dni.
    Dość często mieszałem, aż do odparowania soku w takim stopniu, by przegarnięta drewnianą łyżką masa śliwkowa zlewała się bardzo powoli ( jest to zagęszczenie nieco większe niż do połowy objętości ). Tak przygotowane gorące powidła przełożyłem do wyparzonych i wytartych spirytusem słoików, zamknąłem nieuszkodzonymi pokrywkami. Przechowuję w chłodnym, ciemnym miejscu.

4 komentarze:

  1. I da się zrobić bez żadnych żel fixów itp :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A chować je codziennie do lodówki czy nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tej porze roku, to lepiej wszystko chować do lodówki. Jak chłodniej będzie, to można na noc zostawić ;) Pozdrawiamy ;)

      Usuń