sobota, 12 września 2015

Sopa de ajo

Niezwykle aromatyczna, niezwykle smaczna hiszpańska zupa czosnkowa.















Składniki

12 ząbków czosnku
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki mielonej czerwonej papryki
6 kromek czerstwego chleba
4 jajka
1 l bulionu warzywnego

Przygotowanie

 

Oliwę rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy ząbki czosnku, podsmażamy kilka minut (aż stanie się szklisty), wyławiamy i odkładamy na talerzyk. Na tej samej oliwie podsmażamy pokrojony i oprószony papryką, chleb ( aż stanie się złoty ). Następnie zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia, dodajemy roztrzepane ( widelcem ) jajka, podsmażony czosnek, dokładnie mieszamy. Studzimy, miksujemy na krem i ponownie zagotowujemy. Podajemy gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz