Danie z kuchni argentyńskiej, ciekawe połączenie kaszy manny, orzechów i parmezanu.
Składniki
- półtora szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki parmezanu
- 1 szklanka śmietany kwaśnej
- 2 żółtka
- 100 g masła
- pół szklanki orzechów włoskich
- gałka muszkatołowa
- sól
- 4 szklanki mleka
Przygotowanie
Zagotowałem mleko. Powoli, ciągle mieszając wsypałem kaszę mannę.
Zmniejszyłem ogień i gotowałem kilka minut, cały czas mieszając.
Zdjąłem z ognia, dodałem masło, żółtka, starty parmezan, śmietanę ,
posiekane orzechy. Doprawiłem gałką muszkatołową i solą. Wymieszałem,
krótko jeszcze podgrzewem. Po zdjęciu z ognia ostudziłem. Masę
rozsmarowałem na stolnicy. Wykroiłem niewielkie kółka, posypałem resztą
parmezanu. Gnocchi ułożyłem na blaszce wyłożonej pergaminem, zapiekałem
na złoty kolor w temperaturze 175 stopni C ( ok. 25 minut ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz