piątek, 11 września 2015

Argentyńskie gnocchi

Danie z kuchni argentyńskiej, ciekawe połączenie kaszy manny, orzechów i parmezanu.
















Składniki

  • półtora szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki parmezanu
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 4 szklanki mleka

    Przygotowanie



    Zagotowałem mleko. Powoli, ciągle mieszając wsypałem kaszę mannę. Zmniejszyłem ogień i gotowałem kilka minut, cały czas mieszając. Zdjąłem z ognia, dodałem masło, żółtka, starty parmezan, śmietanę , posiekane orzechy. Doprawiłem gałką muszkatołową i solą. Wymieszałem, krótko jeszcze podgrzewem. Po zdjęciu z ognia ostudziłem. Masę rozsmarowałem na stolnicy. Wykroiłem niewielkie kółka, posypałem resztą parmezanu. Gnocchi ułożyłem na blaszce wyłożonej pergaminem, zapiekałem na złoty kolor w temperaturze 175 stopni C ( ok. 25 minut ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz