piątek, 11 września 2015

Zapiekane cykorie

Lubiący, a mamy nadzieję , że nie tylko, pokochają ten przepis na cykorię.

















Składniki

  • 6 cykorii
  • 6 plasterków szynki gotowanej
  • 6 plasterków szynki prosciutto
  • 3 łyżki masła
  • starty ementaler
  • 2 łyżki mąki
  • 20 ml mleka
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku

    Przygotowanie



    Z cykorii wyciąłem gorzkie środki. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła, na którym podsmażyłem cykorie. Przyprawiłem je, dodałem czosnek i tymianek. Zmniejszyłem ogień, przykryłem patelnię i dusiłem pół godziny. Po ostudzeniu owinąłem cykorie plastrami szynki gotowanej, a następnie szynką prosciutto. Z sosu wyjąłem tymianek i czosnek.
    Starłem ser, część odłożyłem. N zimną patelnię włożyłem masło, żółtko, mąkę i resztę sera. Wlałem mleko, przyprawiłem, podgrzewałem, stale mieszając. Po tym jak sos zgęstniał, połączyłem z sosem, na którym dusiła się cykoria. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, rozłożyłem zawinięte roladki cykorii, posypałem serem.
  •  Zapiekałem w temperaturze 220 stopni C ok. 15 minut. Po tym czasie włączyłem termoobieg i zapiekałem ok. 5 minut do zrumienienia sera.

1 komentarz: