czwartek, 10 września 2015

Karkówka wieprzowa à la Brasso

Kolejne z dań kuchni węgierskiej. Proste i smaczne, takie jak u babci.
















Składniki

6 kotletów z karkówki (po 200 g)
100 g boczku wędzonego
200 g wątróbki wieprzowej
150 g smalcu wieprzowego
2 duże cebule
natka pietruszki
100 g grzybów suszonych
125 ml białego wina wytrawnego
mąka
250 ml soku pomidorowego
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wątróbkę i boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w paski grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane), posiekaną natkę, mieszamy z winem i sokiem pomidorowym, solimy i polewamy mięso. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 50-60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz