Składniki
6 kotletów z karkówki (po 200 g)100 g boczku wędzonego
200 g wątróbki wieprzowej
150 g smalcu wieprzowego
2 duże cebule
natka pietruszki
100 g grzybów suszonych
125 ml białego wina wytrawnego
mąka
250 ml soku pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie
Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem,
obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do naczynia
żaroodpornego. Wątróbkę i boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną
cebulę, pokrojone w paski grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane), posiekaną
natkę, mieszamy z winem i sokiem pomidorowym, solimy i polewamy mięso. Całość
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 50-60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz