środa, 9 września 2015

Bruschetta z tapenadą po toskańsku

Propozycja na szybką przystawkę, wyrazistą, nadającą się na różne okazje.















 

Składniki

  • mała puszka anchois
  • szklanka drylowanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • 1/3 szklanki oliwy extra virgin
  • łyżka brandy
  • musztarda do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieczywo pełnoziarniste

    Przygotowanie

      Anchois po wyjęciu z puszki osączyłem, pokroiłem na małe kawałki. Oliwki i kapary posiekałem, ząbek czosnku przecisnąłem przez praskę. Dodałem brandy, otartą skórkę z cytryny, a także sok wyciśnięty z cytryny, musztardę. Doprawiłem do smaku szczyptą soli i pieprzem. Całość ponownie posiekałem, dodałem porcjami oliwę. Gotową tapenadę przełożyłem do miski, przykryłem i wstawiłem do lodówki na godzinę.
    Kromki pełnoziarnistego pieczywa natarłem czosnkiem, skropiłem oliwą, nałożyłem na nie pastę. Zapiekałem 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz