Propozycja na szybką przystawkę, wyrazistą, nadającą się na różne okazje.
Składniki
- mała puszka anchois
- szklanka drylowanych czarnych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- sól
- pieprz
- cytryna
- 1/3 szklanki oliwy extra virgin
- łyżka brandy
- musztarda do smaku
- 2 ząbki czosnku
- pieczywo pełnoziarniste
Przygotowanie
Anchois po wyjęciu z puszki osączyłem, pokroiłem na małe kawałki.
Oliwki i kapary posiekałem, ząbek czosnku przecisnąłem przez praskę.
Dodałem brandy, otartą skórkę z cytryny, a także sok wyciśnięty z
cytryny, musztardę. Doprawiłem do smaku szczyptą soli i pieprzem. Całość
ponownie posiekałem, dodałem porcjami oliwę. Gotową tapenadę
przełożyłem do miski, przykryłem i wstawiłem do lodówki na godzinę.
Kromki pełnoziarnistego pieczywa natarłem czosnkiem, skropiłem oliwą,
nałożyłem na nie pastę. Zapiekałem 5 minut w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz