środa, 9 września 2015

Fusilli z drobiem w sosie śmietanowo estragonowym

Makarony mają to do siebie, że można je przygotować w kilka chwil i smakują z każdym sosem.
















Składniki

250 g makaronu fusilli (świderki)
300 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka masła klarowanego
1 mała puszka groszku konserwowego
1 łyżka suszonego estragonu
100 ml śmietany 30%
150 ml śmietany 18%
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Filety z kurczaka kroimy w paski lub kostkę (jak kto woli), podsmażamy na maśle klarowanym. Śmietany mieszamy ze sobą i estragonem, dodajemy do mięsa i dusimy na średnim ogniu do lekkiego zgęstnienia. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy osączony z zalewy groszek, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy makaron i posiekany szczypiorek, ponownie mieszamy (do całkowitego połączenia sosu z makaronem).  Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz