piątek, 18 września 2015

Paella z kurczakiem i owocami morza

Na wakacjach skosztowaliśmy hiszpańską paellę, boski smak...więc zapragnęliśmy odtworzyć ją w domu.














Składniki

300 g ryżu arborio
2 filety z kurczaka
2 czerwone papryki
mała puszka groszku konserwowego
200 g pomidorów
1 opakowanie mieszanki owoców morza
100 ml oliwy z oliwek
2 cebule
cytryna
4 ząbki czosnku
500 ml bulionu drobiowego
1 g szafranu
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Papryki kroimy w paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i dusimy na wolnym ogniu, 25 min razem z owocami morza. Następnie dolewamy resztę bulionu, dusimy (do suchego) cały czas mieszając. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz