Składniki
300 g ryżu arborio2 filety z kurczaka
2 czerwone papryki
mała puszka groszku konserwowego
200 g pomidorów
1 opakowanie mieszanki owoców morza
100 ml oliwy z oliwek
2 cebule
cytryna
4 ząbki czosnku
500 ml bulionu drobiowego
1 g szafranu
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie
Papryki kroimy w paski, filety z kurczaka na większe
kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy
groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i
czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a
po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki
oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i
dusimy na wolnym ogniu, 25 min razem z owocami morza. Następnie dolewamy resztę
bulionu, dusimy (do suchego) cały czas mieszając. Paellę skrapiamy sokiem z
cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz