Zwiebelkuchen , to przepis na typowe danie z kuchni Alzacji.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 250 g mąki
- 1 kg cebuli
- 2 średnie pory
- 50 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 4 dag drożdży
- 5 jajek
- 300 ml gęstej śmietany kwaśnej
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka kminku
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Przygotowanie
Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w
plasterki. Pory także pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem,
następnie obrałem. Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku. Mąkę przesiałem
do miski, zrobiłem w środku dołek, wlałem drożdże. Przykryłem i
odstawiłem, aż drożdże zaczęły pracować. Do mąki z rozczynem dodałem
ugniecione ziemniaki, wyrobiłem na gładkie ciasto. Odstawiłem jeszcze na
20 minut, do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę
i pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem i solą. Śmietanę wymieszałem z
jajkami, doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Zagniotłem ponownie ciasto,
rozwałkowałem na natłuszczonej blasze. Uformowałem wyższy brzeg. Na
cieście rozłożyłem cebulę i pory, polałem masą śmietanowo-jajeczną.
Piekłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut.
Bardzo ciekawe danie...
OdpowiedzUsuń