piątek, 18 września 2015

Placek cebulowy

Zwiebelkuchen , to przepis na typowe danie z kuchni Alzacji.

















Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 1 kg cebuli
  • 2 średnie pory
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 dag drożdży
  • 5 jajek
  • 300 ml gęstej śmietany kwaśnej
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka kminku
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

    Przygotowanie



    Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w plasterki. Pory także pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, następnie obrałem. Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku. Mąkę przesiałem do miski, zrobiłem w środku dołek, wlałem drożdże. Przykryłem i odstawiłem, aż drożdże zaczęły pracować. Do mąki z rozczynem dodałem ugniecione ziemniaki, wyrobiłem na gładkie ciasto. Odstawiłem jeszcze na 20 minut, do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę i pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem i solą. Śmietanę wymieszałem z jajkami, doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Zagniotłem ponownie ciasto, rozwałkowałem na natłuszczonej blasze. Uformowałem wyższy brzeg. Na cieście rozłożyłem cebulę i pory, polałem masą śmietanowo-jajeczną. Piekłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut.

1 komentarz: