środa, 16 września 2015

Zrazy z bakłażana

Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)














 

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 200 g szynki gotowanej
  • 150 g sera Dziugas
  • pomidorowy sos z bazylią
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

      Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki mniej więcej takiego samego kształtu, na to plasterki sera.
    Tak przygotowane bakłażany zwinąłem jak zrazy i spiąłem wykałaczkami.
    Do żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy z bazylią. Do środka włożyłem zrazy, posypałem resztą startego sera. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Podałem gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz