środa, 16 września 2015

Yakitori z kurczaka

Mięso drobiowe w japońskim wydaniu ? Dlaczego nie !

















Składniki

  • 1 duże udko ze skórą
  • 1 mały por
  • tłuszcz rośliny do smażenia
  • sos : 150 ml sosu sojowego
  • 6 łyżek cukru
  • 25 ml sake

    Przygotowanie

      Udko kurczaka podzieliłem na równych 12 kawałków. Przygotowałem sos : wymieszałem sos sojowy , cukier i saki. Kawałki kurczaka zamarynowałem w sosie ok.3 godziny.
    Pora po umyciu pokroiłem na ukośne plasterki. Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyłem w zimnej wodzie. Na każdą szpadkę nabiłem na przemian kurczaka( po trzy sztuki ) i pora ( po dwa plasterki ). Szaszłyki smażyłem na tłuszczu , co jakimiś czas polewając je sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz