Mięso drobiowe w japońskim wydaniu ? Dlaczego nie !
Składniki
- 1 duże udko ze skórą
- 1 mały por
- tłuszcz rośliny do smażenia
- sos : 150 ml sosu sojowego
- 6 łyżek cukru
- 25 ml sake
Przygotowanie
Udko kurczaka podzieliłem na równych 12 kawałków. Przygotowałem
sos : wymieszałem sos sojowy , cukier i saki. Kawałki kurczaka
zamarynowałem w sosie ok.3 godziny.
Pora po umyciu pokroiłem na ukośne plasterki. Drewniane szpadki do
szaszłyków namoczyłem w zimnej wodzie. Na każdą szpadkę nabiłem na
przemian kurczaka( po trzy sztuki ) i pora ( po dwa plasterki ).
Szaszłyki smażyłem na tłuszczu , co jakimiś czas polewając je sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz