Składniki
400 g twarogu półtłustego300 g ziemniaków
200 g mąki
4 jajka
sól
bułka tarta
masło
cukier
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę
soli, gotujemy ok. 30 min na mocnym ogniu ( w razie potrzeby wodę uzupełniamy,
gorącą). Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki i ser mielimy (średnie oczka),
dodajemy żółtka, przesianą mąkę i 2 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywną
pianę, dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części
i na oprószonej mąką stolnicy robimy wałek o średnicy 2 cm, lekko spłaszczamy i
kroimy na 1-2 cm
kawałki. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2 min po tym, jak wypłyną na
powierzchnię wody. Polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą, posypujemy
cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz