Sezon na śliwki w pełni. Więc proponujemy ciekawe połączenie z serem kozim i słodkimi pieczonymi buraczkami.
Składniki
- 12 małych buraków
- 750 g śliwek węgierek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czerwona cebula
- 250 g świeżego szpinaku
- pół szklanki białego octu winnego
- pół szklanki oleju
- 1/4 szklanki oliwy
- sól
- pieprz
- 250 g miękkiego koziego sera
Przygotowanie
Szpinak umyłem i osuszyłem. Obrałem cebulę i pokroiłem w plasterki. Śliwki umyłem, wypestkowałem i również pokroiłem w plasterki. Buraki starannie umyłem, odciąłem ogonki i zapakowałem w folię aluminiową. Ułożyłem na blaszce i zapiekałem godzinę i 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Co jakiś czas odwracałem. Po rozwinięciu z folii, ostudziłem je, następnie obrałem i pokroiłem w plasterki, polałem połową sosu i wymieszałem. Resztą sosu polałem śliwki i cebulę. Salaterkę wyłożyłem liśćmi szpinaku, na nich ułożyłem buraczki i śliwki z krążkami cebuli. Całość posypałem pokruszonym kozim serem.
ta sałatka jest po prostu mega...
OdpowiedzUsuńjadłam u znajomych i nie mogłam się od niej oderwać :-)
Dziękujemy ;) Rzeczywiście boska <3
Usuń