wtorek, 15 września 2015

Sałatka z buraków, śliwek i sera koziego

Sezon na śliwki w pełni. Więc proponujemy ciekawe połączenie z serem kozim i słodkimi pieczonymi buraczkami.















Składniki

  • 12 małych buraków
  • 750 g śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g świeżego szpinaku
  • pół szklanki białego octu winnego
  • pół szklanki oleju
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 250 g miękkiego koziego sera

    Przygotowanie

      Sos : ocet wymieszałem z cukrem i powoli, ciągle mieszając, dodawałem olej i oliwę. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Szpinak umyłem i osuszyłem. Obrałem cebulę i pokroiłem w plasterki. Śliwki umyłem, wypestkowałem i również pokroiłem w plasterki. Buraki starannie umyłem, odciąłem ogonki i zapakowałem w folię aluminiową. Ułożyłem na blaszce i zapiekałem godzinę i 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C. Co jakiś czas odwracałem. Po rozwinięciu z folii, ostudziłem je, następnie obrałem i pokroiłem w plasterki, polałem połową sosu i wymieszałem. Resztą sosu polałem śliwki i cebulę. Salaterkę wyłożyłem liśćmi szpinaku, na nich ułożyłem buraczki i śliwki z krążkami cebuli. Całość posypałem pokruszonym kozim serem.

2 komentarze:

  1. ta sałatka jest po prostu mega...
    jadłam u znajomych i nie mogłam się od niej oderwać :-)

    OdpowiedzUsuń