Składniki
1 opakowanie makaronu dużych muszligarść świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
400 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
sól, pieprz
150 g tartego sera żółtego
Sos:
500 ml mleka
5 łyżek masła
3,5 łyżki mąki
sól
pieprz biały
cukier
gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu,
odcedzamy i studzimy.
Szpinak, cebulę i czosnek siekamy, łączymy z mięsem
mielonym, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy muszle
makaronowe, które układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło,
wsypujemy mąkę i podsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy wolno mleko, doprowadzamy do
wrzenia i ubijamy trzepaczką, gotujemy na niewielkim ogniu 5 min. Doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
Tak przygotowanym sosem zalewamy muszle makaronowe i
zapiekamy 35 min, pod przykryciem, w temperaturze 200°C. Następnie naczynie
wyjmujemy, makaron posypujemy startym serem i wkładamy z powrotem do piekarnika
na 5-10 min (bez przykrycia). Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz