niedziela, 20 września 2015

Muszle nadziewane mięsem i szpinakiem

Świetna propozycja na obiad lub przekąskę dla znajomych. Kolejny raz "sprzątanie" lodówki pomyślnie zaowocowało.













Składniki

1 opakowanie makaronu dużych muszli
garść świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
400 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
sól, pieprz
150 g tartego sera żółtego
Sos:
500 ml mleka
5 łyżek masła
3,5 łyżki mąki
sól
pieprz biały
cukier
gałka muszkatołowa

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Szpinak, cebulę i czosnek siekamy, łączymy z mięsem mielonym, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy muszle makaronowe, które układamy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i podsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy wolno mleko, doprowadzamy do wrzenia i ubijamy trzepaczką, gotujemy na niewielkim ogniu 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
Tak przygotowanym sosem zalewamy muszle makaronowe i zapiekamy 35 min, pod przykryciem, w temperaturze 200°C. Następnie naczynie wyjmujemy, makaron posypujemy startym serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na 5-10 min (bez przykrycia). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz