Propozycja na kolejne tradycyjne, pyszne danie z kuchni polskiej.
Większość lubi knedle, które można podać ze śmietaną i cukrem, z bułką
tartą z masłem i cynamonem i na wiele innych sposobów, wg uznania i
upodobania. Zawsze smakują wybornie.
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
- śliwki węgierki
- sól
- cukier
- cynamon
- śmietana
Przygotowanie
Ugotowałem obrane ziemniaki.. Gorące przecisnąłem przez praskę,
wystudziłem. Śliwki umyłem, rozkroić i usunąłem pestki. Masę
ziemniaczaną wyłożyłem na podsypaną mąką stolnicę, zrobiłem w niej
dołek, wbiłem do środka jajka, dodałem szczyptę soli i mąkę. Wyrobiłem
ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy
kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem
śliwkę bez pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle.
Ułożyłem na posypanej mąką deseczce. Wodę lekko posoloną zagotowałem w
dużym płaskim rondlu. Dodałem szczyptę soli. Knedle gotowałem ok. 5
minut po wypłynięciu na powierzchnię wody ( czas gotowania zależy od
wielkości uformowanych knedelków, im mniejsze tym czas krótszy).
Wyjąłem łyżką cedzakową. Podałem ze śmietaną wymieszaną z cynamonem i cukrem.
Marzę teraz o takich knedelkach. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015, dziś już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuń