środa, 2 września 2015

Kaszotto z karkówką i warzywami

To danie typu "nawinie", na dodatek proste i szybkie w przygotowaniu...a, że smaczne, tego już pisać nie musimy ;)













Składniki

300 g karkówki
100 g kaszy gryczanej
1/2 główki małej kapusty włoskiej
3-4 ogórki kiszone
1 szt papryki żółtej
2 duże pomidory
1 duża cebula
1 łyżka oleju
1 pęczek natki pietruszki
bulion warzywny (ok 300 ml)
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Karkówkę kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą, na głębokiej patelni, podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy na plasterki, większe kroimy jeszcze na pół.
Kapustę i natkę siekamy.
Do smażonej karkówki dodajemy kaszę i kapustę, podlewamy bulionem (100 ml) i dusimy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy paprykę i ogórki, dalej dusimy cały czas mieszając i po trochu podlewamy bulionem, tak by patelnia nie była sucha (ale też żeby wszystko nie pływało). Na sam koniec dodajemy pomidory, wszystko dusimy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz