Składniki
300 g karkówki100 g kaszy gryczanej
1/2 główki małej kapusty włoskiej
3-4 ogórki kiszone
1 szt papryki żółtej
2 duże pomidory
1 duża cebula
1 łyżka oleju
1 pęczek natki pietruszki
bulion warzywny (ok 300 ml)
sól, pieprz
Przygotowanie
Karkówkę kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą, na
głębokiej patelni, podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda
nasienne, kroimy w kostkę.
Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy na plasterki, większe kroimy jeszcze na
pół.
Kapustę i natkę siekamy.
Do smażonej karkówki dodajemy kaszę i kapustę, podlewamy
bulionem (100 ml) i dusimy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy paprykę i
ogórki, dalej dusimy cały czas mieszając i po trochu podlewamy bulionem, tak by
patelnia nie była sucha (ale też żeby wszystko nie pływało). Na sam koniec
dodajemy pomidory, wszystko dusimy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą
i pieprzem i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz