Kolejna propozycja na zimowe buraczki.
Składniki
5 kg buraków1 kg czerwonej papryki
4 duże cebule
200 ml octu
250 g cukru
250 ml oleju
2 łyżki soli
Przygotowanie
Buraki czyścimy, każdy z osobna owijamy folią aluminiową,
pieczemy ok. 1 godz (jak większe to dłużej) w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 200°C.
Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Papryki i cebule kroimy w kostkę, sparzamy.
Ocet, olej, cukier i sól dodajemy do buraków, papryki i
cebuli, dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki
przekładamy do nagrzanego do 100°C
piekarnika, zapiekamy 25 min, po czym wyłączamy i zostawiamy do całkowitego
ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz