środa, 2 września 2015

Buraczki z papryką

Kolejna propozycja na zimowe buraczki.
















Składniki

5 kg buraków
1 kg czerwonej papryki
4 duże cebule
200 ml octu
250 g cukru
250 ml oleju
2 łyżki soli

Przygotowanie

 
Buraki czyścimy, każdy z osobna owijamy folią aluminiową, pieczemy ok. 1 godz (jak większe to dłużej) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Papryki i cebule kroimy w kostkę, sparzamy.
Ocet, olej, cukier i sól dodajemy do buraków, papryki i cebuli, dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki przekładamy do nagrzanego do 100°C piekarnika, zapiekamy 25 min, po czym wyłączamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz