Składniki
1kg pomidorów2 marchewki
100 g ryżu
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie
Pomidory myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, zapiekamy
40 min w temperaturze 220°C.
Sok z pieczenia przelewamy do miseczki (będzie nam potrzebny). Pomidory
studzimy.
Bulion gotujemy razem z pokrojonymi na talarki, marchewkami
(na półtwardo) i sokiem z pieczenia pomidorów, następnie dodajemy ryż (gotujemy do jego miękkości, cały czas
mieszając).
Ostudzone pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda
nasienne.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z
czosnkiem, dodajemy pomidory i smażymy razem jeszcze 5 min. Studzimy, miksujemy
na gładko, dodajemy do bulionu. Całość zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz