wtorek, 1 września 2015

Zupa z pieczonych pomidorów

O tej porze roku pomidory są wyśmienite, słodki i soczyste. Zupa z nich, to prawdziwa uczta dla podniebienia.














Składniki

1kg pomidorów
2 marchewki
100 g ryżu
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie

 

Pomidory myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, zapiekamy 40 min w temperaturze 220°C. Sok z pieczenia przelewamy do miseczki (będzie nam potrzebny). Pomidory studzimy.
Bulion gotujemy razem z pokrojonymi na talarki, marchewkami (na półtwardo) i sokiem z pieczenia pomidorów, następnie dodajemy ryż (gotujemy do jego miękkości, cały czas mieszając).
Ostudzone pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory i smażymy razem jeszcze 5 min. Studzimy, miksujemy na gładko, dodajemy do bulionu. Całość zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz