czwartek, 3 września 2015

Tajine de canard aux figues

Kaczka w tym wydaniu charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem, jest bardzo delikatna. Smak uwypukla cynamon, figi dodają świeżości.













Składniki

1 łyżka masła ghee
1 kg piersi z kaczki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
300 ml wody
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
4 świeże figi

Przygotowanie

 
W rondlu na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę kaczkę (bez skóry), posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia mięsa (ok. 10 min). Następnie dodajemy drobno posiekany imbir, kurkumę i lekko oprószamy solą. Wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu 45 min ( do miękkości mięsa). Po tym czasie wlewamy miód, wsypujemy cynamon i gotujemy kolejne 10 min. Figi kroimy na ćwiartki, wrzucamy do rondla, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Możemy podać z kaszą lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz