Składniki
1 łyżka masła ghee1 kg piersi z kaczki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
300 ml wody
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
4 świeże figi
Przygotowanie
W rondlu na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy
pokrojoną w kostkę kaczkę (bez skóry), posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do
lekkiego zrumienienia mięsa (ok. 10 min). Następnie dodajemy drobno posiekany
imbir, kurkumę i lekko oprószamy solą. Wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu 45
min ( do miękkości mięsa). Po tym czasie wlewamy miód, wsypujemy cynamon i
gotujemy kolejne 10 min. Figi kroimy na ćwiartki, wrzucamy do rondla, mieszamy
i gotujemy jeszcze 5 min. Możemy podać z kaszą lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz