wtorek, 25 sierpnia 2015

Zupa warzywna na rosole

Zwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką".













Składniki

  • 1,5 l rosołu
  • 4 średnie ziemniaki
  • pół małej główki kapusty włoskiej
  • 4 średnie marchewki
  • mały por
  • 2 pietruszki
  • koperek
  • pół małego selera
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • słoik domowego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 nieduże czerwone buraki
  • śmietana do zup
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sok z cytryny

    Przygotowanie

      Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.
    Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz