Zwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i
u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając
warzywa, które były "pod ręką".
Składniki
- 1,5 l rosołu
- 4 średnie ziemniaki
- pół małej główki kapusty włoskiej
- 4 średnie marchewki
- mały por
- 2 pietruszki
- koperek
- pół małego selera
- garść żółtej fasolki szparagowej
- słoik domowego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 4 nieduże czerwone buraki
- śmietana do zup
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sok z cytryny
Przygotowanie
Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki
pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w
duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również
pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki,
marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem,
następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z
przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem
zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem,
dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na
wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.
Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz