wtorek, 25 sierpnia 2015

Śledzie z bryndzą

Kolejne wcielenie śledzia...czy pyszne ? Spróbować można :)

















Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 250 g bryndzy
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki zielonego groszku
  • pół strąka czerwonej papryki
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżeczka octu
  • cytryna
  • cukier
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

      Z jednej połówki cytryny starłem skórkę, z drugiej skórkę pokroiłem na wąskie paski.
    W obu połówek wycisnąłem sok. Do bryndzy dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z cytryny oraz sporą szczyptę mielonego pieprzu. Wszystko utarłem na jednolitą masę. Śmietanę wymieszałem ze szczyptą soli oraz cukru, połączyłem z przygotowaną pastą z bryndzy. Dodałem posiekany szczypiorek, groszek i pokrojoną w kostkę paprykę i ocet. Schłodziłem w lodówce. Śledzie po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem na kawałki, ułożyłem na półmisku i polałem sosem. Przykryłem folią, wstawiłem do lodówki na 3 godziny.
    Przed podaniem udekorowałem paskami cytryny i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz