Składniki
Farsz:1 kg tłustej wołowiny
2 cebule
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
3 gałązki cząbru
3 gałązki natki pietruszki
3 gałązki kolendry
sól
Ciasto:
1 kg mąki
1 jajko
gorąca woda
sól
Przygotowanie
Mięso i cebulę kroimy, mieszamy. Dodajemy zieleninę i
przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę doprawiamy ostrą papryką,
kminkiem, solą, pieprzem. Mięso wyrabiamy z wodą (tyle ile mięso wchłonie,
konsystencja ma być jednak zwarta).
Z mąki, soli, jajka i gorącej wody przygotowujemy ciasto.
Rozwałkujemy na grubość ok. 2
mm, dużą szklanką ( u nas kieliszkiem do Martini)
wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżce farszu. Brzegi ciasta
zbieramy w falbankę, tak aby powstała szczelna sakiewka. Zebrane brzegi skręcamy i nieco przyciskamy,
tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Chinkali wrzucamy do odsolonego
wrzątku, mieszamy chwilę drewnianą łyżką, tak aby nie przywarły do dna.
Gotujemy 5 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Aż mi ślinka cieknie :) Uwielbiam wszystko, co zawinięte w ciasto - a w szczególności, gdy środek zapowiada się tak smacznie, jak w tym przepisie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D Również ciepło pozdrawiamy :D
Usuńte pierożki to świetna sprawa, pyszne, soczyste.... pycha
OdpowiedzUsuńZakochaliśmy się w nich od pierwszego kęsa <3
UsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBeatko, polecamy ;)
UsuńPyszne żarełko :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńZrobiłem - pycha:-)
OdpowiedzUsuń