Danie powstało ze składników dostępnych w lodówce i z zapasów
różnorodnych makaronów. Ten, którego użyliśmy to makron typu szerokie,
pofałdowane wstążki (szerokość około 15 mm). Wyszedł pyszny makaron w
sosie z różnych serów.
Składniki
- 150-180 g makaronu ricciarelle
- 4 łyżki sera pastorella
- 40 g startego żółtego sera gouda
- 6 łyżek śmietanki 12%
- 2/3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 plastry szynki prosciutto
- natka pietruszki
- sól
- pieprz biały
- starty parmezan
Przygotowanie
Makaron ugotowałem w osolonej wodzie według przepisu na
opakowaniu. W tym samym czasie do rondelka wrzuciłem ser pastorella,
starty żółty ser i wlałem śmietankę. Mieszałem aż do rozpuszczenia
żółtego sera. Dodałem musztardę francuską, gałkę muszkatołową.
Doprawiłem solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałem niepełną łyżeczkę
oliwy z oliwek, dodałem pokrojoną w paski szynkę i podsmażyłem do
zarumienienia, co jakiś czas mieszałem.
Gorący makaron wymieszałem ze sosem. Wyłożyłem na talerz, posypałem
świeżo startym parmezanem, szynką i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz