Danie z kuchni arabskiej. Kurczak na słodko przypadnie do gustu sceptykom tego połączenia.
Składniki
- kilka udek kurczaka
- 3-4 pomidory malinowe
- bulion drobiowy
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżka miodu
- świeży imbir
- garść rodzynek
- szafran
- cynamon
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie
Udka po umyciu natarłem solą i pieprzem. Usmażyłem na oliwie na
patelni tak aby były brązowe i chrupiące. Ułożyłem je w dość głębokiej
formie do zapiekania. Dodałem obrane i pokrojone na kawałki pomidory,
podlałem bulionem w niewielkiej ilości. Przykryłem i dusiłem w
piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C do czasu, aż mięso stałe się
miękkie. Od czasu do czasu zbierałem do miseczki tworzący się sos.
Sos : do rondelka włożyłem śliwki, dodałem miód, starty imbir, cynamon,
rodzynki i pokruszone nitki szafranu, podlałem niewielką ilością wody.
Gotowałem na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak był miękki, dodałem do
niego śliwki i zapiekałem jeszcze chwilę bez przykrycia, aż mięso
ponownie się przyrumieniło. Jeśli trzeba należy uzupełnić wyparowany sos
tym z miseczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz