Składniki
1,5 kg papryki czerwonej1 żółta papryka
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypiorek
groszek ptysiowy
pieprz
Przygotowanie
Papryki przekładamy do rękawa pieczeniowego. Pieczemy 40 min
w temperaturze 200°C
(termoobieg). Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy. Papryki wyciągamy z
rękawa, lekko nakłuwamy, przez sitko przesączamy sok wypływający z papryk (nie
wylewamy). Papryki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miksujemy na papkę. W
garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy zmiksowane papryki,
smażymy jeszcze 5 min, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sok z papryki.
Całość gotujemy 10 min, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy pieprzem. Zupę
podajemy z posiekanym szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym.
Kolor ma obłędny! :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pyszna musiała być :)
Oj, pyszna....delikatna <3
OdpowiedzUsuń