czwartek, 27 sierpnia 2015

Zupa krem z pieczonej papryki

Trudno opisać jednym zdaniem dlaczego...posmakujecie, będziecie wiedzieć.















Składniki

1,5 kg papryki czerwonej
1 żółta papryka
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypiorek
groszek ptysiowy
pieprz

Przygotowanie

 
Papryki przekładamy do rękawa pieczeniowego. Pieczemy 40 min w temperaturze 200°C (termoobieg). Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy. Papryki wyciągamy z rękawa, lekko nakłuwamy, przez sitko przesączamy sok wypływający z papryk (nie wylewamy). Papryki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miksujemy na papkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy zmiksowane papryki, smażymy jeszcze 5 min, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sok z papryki. Całość gotujemy 10 min, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z posiekanym szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym.

2 komentarze:

  1. Kolor ma obłędny! :)
    Niesamowicie pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń