Podstawowym składnikiem wielu polskich dań jest ziemniak. Tym razem
wiedzie on prym. Nadziany 'naszymi' smakami, boczkiem,
pieczarkami...niebo dla podniebienia. A do tego bardzo zimny kefir...
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 250 g pieczarek
- 6 cienkich plastrów boczku wędzonego
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- kilka gałązek szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rozgrzałem piekarnik do 260 stopni C. Umyłem starannie każdy
ziemniak. Osuszyłem, nakłułem widelcem. Zaznaczyłem nożem górną część
ziemniaka tzw. "pokrywkę” , którą odkroiłem po upieczeniu. Każdy
ziemniak owinąłem folią aluminiową, zapiekałem 45 minut.
Pieczarki umyłem, obrałem i drobno pokroiłem, usmażyłem na maśle na
patelni. Boczek pokroiłem na małe kawałki, usmażyłem na patelni
beztłuszczowej na chrupko.
Ziemniaki po upieczeniu wyjąłem z folii. Odkroiłem „pokrywkę”. Małą
łyżeczką ostrożnie wydrążyłem miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki.
Rozgniotłem miąższ widelcem z resztą masła, dodałem śmietanę,
rozgnieciony czosnek, sól, pieprz oraz usmażone pieczarki i boczek.
Dorzuciłem do farszu posiekany szczypiorek i nadziałem nim wydrążone
ziemniaki.
Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem
kilka minut w piekarniku. Podałem gorące z zimnym kefirem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz