Składniki
400 g tagliatelle250 g pomidorów
150 g czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka kaparów
3 sardele
2 papryczki peperoncini
natka pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Czosnek obieramy i dobro siekamy.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda
nasienne i kroimy w większe kawałki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, sardele i peperoncini. Następnie dodajemy oliwki,
kapary i pomidory. Smażymy ok. 10 min do lekkiego zgęstnienia. Do sosu dodajemy
odcedzony makaron i posiekaną natkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od
razu.
Pyszny i wyrazisty w smaku sos. Muszę zrobić, tylko nie wiem kiedy, bo ostatnio nic mi się nie chce :P
OdpowiedzUsuń