sobota, 29 sierpnia 2015

Adżarskie chaczapuri

Kolejny z przywiezionych z wakacji przepisów. Proste, sycące i bardzo smaczne danie.















Składniki

600 g mąki
150 ml ciepłej wody
200 ml ciepłego mleka
15 g drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
300 g mozzarelli parzonej (tartej)
masło
4 jajka

Przygotowanie

 
Przygotowujemy rozczyn. Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 90 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę mąki, ciepłe mleko, cukier, sól, dokładnie wyrabiamy aż ciasto wchłonie cały płyn. Ciasto dzielimy na 3, każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Na środek ciasta kładziemy ser (zostawiając 3 cm z każdej strony ciasta). Wolne brzegi składamy do środka, formując łódkę, przykrywając część nadzienia sera. Chaczapuri przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku, do momentu zrumienienia. Następnie wyciągamy, wbijamy na każde jajko i zapiekamy jeszcze 2-3 min. Przed podaniem dajemy po łyżeczce masła.

2 komentarze:

  1. Jadłam ostatnio chaczapuri na Festiwalu Smaku w Grucznie, ojacie jakie to było smaczne!

    OdpowiedzUsuń