Składniki
600 g mąki150 ml ciepłej wody
200 ml ciepłego mleka
15 g drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
300 g mozzarelli parzonej (tartej)
masło
4 jajka
Przygotowanie
Przygotowujemy rozczyn. Do miski wsypujemy połowę mąki,
dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, dokładnie mieszamy. Odstawiamy
na 90 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę mąki, ciepłe mleko,
cukier, sól, dokładnie wyrabiamy aż ciasto wchłonie cały płyn. Ciasto dzielimy
na 3, każdy kawałek rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Na środek ciasta
kładziemy ser (zostawiając 3 cm
z każdej strony ciasta). Wolne brzegi składamy do środka, formując łódkę,
przykrywając część nadzienia sera. Chaczapuri przekładamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w
rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku, do momentu zrumienienia.
Następnie wyciągamy, wbijamy na każde jajko i zapiekamy jeszcze 2-3 min. Przed
podaniem dajemy po łyżeczce masła.
ale piękne!
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio chaczapuri na Festiwalu Smaku w Grucznie, ojacie jakie to było smaczne!
OdpowiedzUsuń