wtorek, 25 sierpnia 2015

Chinkali

Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy do "ogonka" (resztę wyrzucamy). Gorąco polecamy.











Składniki

Farsz:
1 kg tłustej wołowiny
2 cebule
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
3 gałązki cząbru
3 gałązki natki pietruszki
3 gałązki kolendry
sól
Ciasto:
1 kg mąki
1 jajko
gorąca woda
sól

Przygotowanie

 
Mięso i cebulę kroimy, mieszamy. Dodajemy zieleninę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę doprawiamy ostrą papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Mięso wyrabiamy z wodą (tyle ile mięso wchłonie, konsystencja ma być jednak zwarta).
Z mąki, soli, jajka i gorącej wody przygotowujemy ciasto. Rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm, dużą szklanką ( u nas kieliszkiem do Martini) wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżce farszu. Brzegi ciasta zbieramy w falbankę, tak aby powstała szczelna sakiewka.  Zebrane brzegi skręcamy i nieco przyciskamy, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Chinkali wrzucamy do odsolonego wrzątku, mieszamy chwilę drewnianą łyżką, tak aby nie przywarły do dna. Gotujemy 5 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.

9 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka cieknie :) Uwielbiam wszystko, co zawinięte w ciasto - a w szczególności, gdy środek zapowiada się tak smacznie, jak w tym przepisie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. te pierożki to świetna sprawa, pyszne, soczyste.... pycha

    OdpowiedzUsuń