Szkmeruli
Kuchnia gruzińska.
Krótki pobyt w tym pięknym, pełnym kontrastów kraju nie upoważnia do określenia znawcy tej kuchni, ale polecamy.
To jedno z dań, które będą często serwowane na naszym stole.
W towarzystwie zmrożonej czaczy (gruzińska domowa wódka) smakuje rewelacyjnie.
Składniki
- kurczak
- sól
- klarowane masło
- główka czosnku
- bulion drobiowy
- kolendra
- natka pietruszki
Przygotowanie
Kurczaka umyłem, osuszyłem, spłaszczyłem. Natarłem solą i
obsmażyłem z obu stron na klarowanym maśle. Usmażonego kurczaka wyjąłem i
podzieliłem na porcje. Na tej samej patelni lekko zrumieniłem roztarty z
masłem czosnek, rozrobiłem bulionem, doprawiłem solą do smaku. Włożyłem
pokrojonego kurczaka, dusiłem około 15 minut.
ciekawe :) trzeba bedzie spróbowac
OdpowiedzUsuń