piątek, 14 sierpnia 2015

Szkmeruli

Kuchnia gruzińska. Krótki pobyt w tym pięknym, pełnym kontrastów kraju nie upoważnia do określenia znawcy tej kuchni, ale polecamy. To jedno z dań, które będą często serwowane na naszym stole. W towarzystwie zmrożonej czaczy (gruzińska domowa wódka) smakuje rewelacyjnie.








 

 

Składniki

  • kurczak
  • sól
  • klarowane masło
  • główka czosnku
  • bulion drobiowy
  • kolendra
  • natka pietruszki

    Przygotowanie



    Kurczaka umyłem, osuszyłem, spłaszczyłem. Natarłem solą i obsmażyłem z obu stron na klarowanym maśle. Usmażonego kurczaka wyjąłem i podzieliłem na porcje. Na tej samej patelni lekko zrumieniłem roztarty z masłem czosnek, rozrobiłem bulionem, doprawiłem solą do smaku. Włożyłem pokrojonego kurczaka, dusiłem około 15 minut.

1 komentarz: