piątek, 14 sierpnia 2015

Karkówka duszona z kurkami

Dla nas danie idealne. Połączenie mięsa z grzybami nigdy nie zawodzi.














Składniki

600 g karkówki wieprzowej
250 g kurek
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego
125 ml białego wytrawnego wina
250 ml śmietany 18%
1 pęczek natki pietruszki
5 łyżek mąki
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Karkówkę kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle klarowanym. Do całości dodajemy pokrojone kurki, chwilę razem podsmażamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem ok 10 min. dodajemy śmietanę, podgrzewamy. Posiekaną natkę dodajemy do potrawy, mieszamy. Podajemy z surówką i kopytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz