Składniki
250-300 g karkówki1 duża cebula
1 pęczek botwiny z buraczkami
1 duża marchewka
kawałek selera
3-4 ziemniaki
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
sok z cytryny
cukier
sól, pieprz
Przygotowanie
Karkówkę drobno mielimy i razem z posiekaną cebulą,
pokrojonymi w kostkę buraczkami (z botwinki), marchewką i ziemniakami
podsmażamy na łyżce oleju. Całość przekładamy do garnka, dodajemy kawałek
selera, liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek,
zalewamy wodą (1,5 l),
zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Liście
botwiny siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy
sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany
koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz