piątek, 14 sierpnia 2015

Botwinka z mięsem mielonym

Po urlopie zachciało nam się czegoś klasycznego, domowego i szybkiego w wykonaniu. W czasie sezonu zupa często gości na naszym stole, tym razem pokusiliśmy się na zrobienie jej z mięsem mielonym.












Składniki

250-300 g karkówki
1 duża cebula
1 pęczek botwiny z buraczkami
1 duża marchewka
kawałek selera
3-4 ziemniaki
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
sok z cytryny
cukier
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Karkówkę drobno mielimy i razem z posiekaną cebulą, pokrojonymi w kostkę buraczkami (z botwinki), marchewką i ziemniakami podsmażamy na łyżce oleju. Całość przekładamy do garnka, dodajemy kawałek selera, liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy wodą (1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Liście botwiny siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz