poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Grillowana wołowina z mozzarellą

Sezon grillowy jeszcze trwa, więc polecamy wam pyszne połączenie wołowiny z mozzarellą, podane z sosem pomidorowym.













Składniki

300 g polędwicy wołowej
2 kulki mozzarelli
1 jajko
bułka tarta
sól,pieprz
Sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g świeżych pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
 garść świeżej bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy na najmniejszych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, zagęszczamy bułką tartą. Mięso dzielimy na 4 porcje. Każdą kulkę sera dzielimy na pół. Tak przygotowany ser (1/2 kulki) owijamy mięsem, rozpłaszczamy. Przygotowane kotlety grillujemy  z obu stron.
Cebulę razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory (sparzone i obrane ze skórki) pokrojone w kostkę. Całość dusimy przez 15-20 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z posiekaną bazylią. Podajemy z grillowanymi kotletami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz