Bakłażany są wszechobecne w gruzińskiej kuchni. Adżapsandal to potrawa, 
która powinna być przygotowana w garnku lub na patelni o grubym dnie, 
aby potrawa smażono-duszona "dojrzewała" na małym ogniu.
Składniki
- 1 kg  bakłażanów
- 500 g pomidorów malinowych
- 400 g ziemniaków
- 300 g cebuli
- 150 g oleju
- po kilka gałązek zieleniny : 
- bazylii, natki pietruszki, kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 6 czerwonych papryk
- sól
- pieprz
Przygotowanie
 Bakłażany po umyciu pokroiłem w pół talarki grubości pół cm, 
posoliłem i odstawiłem na około godzinę, potem odcisnąłem z nich płyn. 
Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyłem na oliwie w garnku o grubym dnie. 
Na cebuli ułożyłem pokrojoną w paski paprykę i  ziemniaki pokrojone w 
kostkę. Poddusiłem. Następnie dodałem bakłażany. Dusiłem do miękkości 
warzyw. Na koniec dodałem pokrojone i obrane ze skórki pomidory, drobno 
posiekaną zieleninę i czosnek. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem 
jeszcze ok. 15 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe adżapsandali 
odstawiłem na godzinę pod przykryciem.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz