wtorek, 18 sierpnia 2015

Adżapsandal

Bakłażany są wszechobecne w gruzińskiej kuchni. Adżapsandal to potrawa, która powinna być przygotowana w garnku lub na patelni o grubym dnie, aby potrawa smażono-duszona "dojrzewała" na małym ogniu.












Składniki

  • 1 kg bakłażanów
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 400 g ziemniaków
  • 300 g cebuli
  • 150 g oleju
  • po kilka gałązek zieleniny :
  • bazylii, natki pietruszki, kolendry
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 czerwonych papryk
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    Bakłażany po umyciu pokroiłem w pół talarki grubości pół cm, posoliłem i odstawiłem na około godzinę, potem odcisnąłem z nich płyn. Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyłem na oliwie w garnku o grubym dnie. Na cebuli ułożyłem pokrojoną w paski paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Poddusiłem. Następnie dodałem bakłażany. Dusiłem do miękkości warzyw. Na koniec dodałem pokrojone i obrane ze skórki pomidory, drobno posiekaną zieleninę i czosnek. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem jeszcze ok. 15 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe adżapsandali odstawiłem na godzinę pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza