Bakłażany są wszechobecne w gruzińskiej kuchni. Adżapsandal to potrawa,
która powinna być przygotowana w garnku lub na patelni o grubym dnie,
aby potrawa smażono-duszona "dojrzewała" na małym ogniu.
Składniki
- 1 kg bakłażanów
- 500 g pomidorów malinowych
- 400 g ziemniaków
- 300 g cebuli
- 150 g oleju
- po kilka gałązek zieleniny :
- bazylii, natki pietruszki, kolendry
- 4 ząbki czosnku
- 6 czerwonych papryk
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Bakłażany po umyciu pokroiłem w pół talarki grubości pół cm,
posoliłem i odstawiłem na około godzinę, potem odcisnąłem z nich płyn.
Cebulę pokrojoną w krążki podsmażyłem na oliwie w garnku o grubym dnie.
Na cebuli ułożyłem pokrojoną w paski paprykę i ziemniaki pokrojone w
kostkę. Poddusiłem. Następnie dodałem bakłażany. Dusiłem do miękkości
warzyw. Na koniec dodałem pokrojone i obrane ze skórki pomidory, drobno
posiekaną zieleninę i czosnek. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem
jeszcze ok. 15 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe adżapsandali
odstawiłem na godzinę pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz