Składniki
500 g brokułu100 g sera pleśniowego (lazur)
1 l wody
150 g wędzonej piersi z kurczaka
50 g ryżu jaśminowego
1 łyżka oliwy z oliwek
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku z odrobiną
cukru przez 15 min. Kilka różyczek odkładamy do dekoracji, resztę z pokrojonym
w kostkę serem (oraz wywarem z gotowania), miksujemy. Na małym ogniu gotujemy
kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wsypujemy ryż,
całość gotujemy na małym ogniu (do miękkości ryżu), co jakiś czas mieszając.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy do zupy razem z
różyczkami brokułu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz