wtorek, 18 sierpnia 2015

Zupa brokułowa z serem pleśniowym

Wbrew pozorom, bardzo smaczne i subtelne połączenie.
















Składniki

500 g brokułu
100 g sera pleśniowego (lazur)
1 l wody
150 g wędzonej piersi z kurczaka 
50 g ryżu jaśminowego
1 łyżka oliwy z oliwek
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Przygotowanie

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru przez 15 min. Kilka różyczek odkładamy do dekoracji, resztę z pokrojonym w kostkę serem (oraz wywarem z gotowania), miksujemy. Na małym ogniu gotujemy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wsypujemy ryż, całość gotujemy na małym ogniu (do miękkości ryżu), co jakiś czas mieszając. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy do zupy razem z różyczkami brokułu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz