Połączenie makaronu z pieczarkami, boczkiem i pozostałymi dodatkami sprawdziło się. Wyszło szybkie, smaczne danie.
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 200 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 100 g chudego boczku
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka łagodnego ketchupu
Przygotowanie
Pokrojone pieczarki odparowałem na suchej patelni, dodałem oliwę i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyłem razem. Osobno
podsmażyłem boczek, połączyłem z grzybami, wlałem wino i gotowałem bez
przykrycia, aż połowa płynu odparowała. Dodałem przecier pomidorowy,
ketchup i bazylię, doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Ugotowałem
makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedziłem, wymieszałem z
pieczarkami. Wyłożyłem na podgrzany talerz i posypałem szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz