wtorek, 11 sierpnia 2015

Penne z pieczarkami

Połączenie makaronu z pieczarkami, boczkiem i pozostałymi dodatkami sprawdziło się. Wyszło szybkie, smaczne danie.














Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 100 g chudego boczku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka łagodnego ketchupu

    Przygotowanie

    Pokrojone pieczarki odparowałem na suchej patelni, dodałem oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyłem razem. Osobno podsmażyłem boczek, połączyłem z grzybami, wlałem wino i gotowałem bez przykrycia, aż połowa płynu odparowała. Dodałem przecier pomidorowy, ketchup i bazylię, doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Ugotowałem makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedziłem, wymieszałem z pieczarkami. Wyłożyłem na podgrzany talerz i posypałem szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz