sobota, 25 lipca 2015

Śledzie w rytmie zbójnickiego

Tak przyrządzony śledzik świetnie nadaje się na imprezę.


















Składniki

  • 600 g płatów śledziowych
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka musztardy
  • jajko
  • pieprz
  • mielona ostra papryka
  • kilka gałązek natki

    Przygotowanie

      Płaty śledziowe wymoczyłem. Ostrym nożem zdjąłem z nich skórę, a następnie pokroiłem w bardzo drobną kostkę.
    Obrałem cebule i posiekałem je bardzo drobno. Połączyłem z posiekaną rybą, wymieszałem.
    Dodałem koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy.
    Wlewałem stopniowo olej, ciągle mieszałem, aż masa śledziowa uzyskała konsystencję mięsnego tatara.
    Ugotowałem jajko na twardo, ostudziłem, obrałem i drobno posiekałem. Z masy rybnej uformowałem „wysepki” , które posypałem jajkiem i posiekana natką.

2 komentarze:

  1. Witaj :)

    Nominowałam Cię do zabawy w Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę, zapraszam :) http://rudawkuchni.bloog.pl/id,350200731,title,Liebster-Blog-Award,index.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)

    Nominowałam Cię do zabawy w Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę, zapraszam: http://rudawkuchni.bloog.pl/id,350200731,title,Liebster-Blog-Award,index.html

    OdpowiedzUsuń