piątek, 24 lipca 2015

Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Niestety w tym tygodniu za dużo czasu na gotowanie nie pozostaje, ale staramy się. Tym razem bardzo szybka propozycja na sycące danie, przy minimum "ruchów" w kuchni.












Składniki

600 g ziemniaków
250 ml śmietany 18%
250 ml mleka 3,2%
4 białe kiełbasy
200 g chrzanu ze słoiczka
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, kroimy na talarki (5 mm), układamy na spodzie naczynia żaroodpornego, oprószamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z mlekiem i chrzanem, zalewamy ziemniaki. Kiełbasę nacinamy tylko z jednej strony, układamy na zalanych sosem ziemniakach, naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 60 min w temperaturze 200°C,. Po tym czasie ściągamy folię, pieczemy 15 min w trybie termoobiegu. Podajemy ciepłe z ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz