Dla nas placki ziemniaczane to kolejne pyszne danie naszej kuchni.
Ulubiona wersja to placki z dodatkiem dużej ilości cebuli i koniecznie w towarzystwie szklanki zimnego mleka.
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 jajka
- 4 cebule
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki umyłem, obrałem a następnie starłem na drobnej tarce z
2 cebulami . Włożyłem na sito i lekko osączyłem. Dodałem mąkę ,jajka
,pokrojoną w piórka cebulę (pozostałą) oraz przyprawy. Dokładnie
wymieszałem. Na dwóch patelniach rozgrzałem tłuszcz i nakładałem łyżką
niewielkie proporcje ziemniaczanej masy. Smażyłem na silnym ogniu z obu
stron na rumiano. Podawałem z zimnym mlekiem i ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz