czwartek, 23 lipca 2015

Placki ziemniaczane cebulowe

Dla nas placki ziemniaczane to kolejne pyszne danie naszej kuchni. Ulubiona wersja to placki z dodatkiem dużej ilości cebuli i koniecznie w towarzystwie szklanki zimnego mleka.













Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia

    Przygotowanie

    Ziemniaki umyłem, obrałem a następnie starłem na drobnej tarce z 2 cebulami . Włożyłem na sito i lekko osączyłem. Dodałem mąkę ,jajka ,pokrojoną w piórka cebulę (pozostałą) oraz przyprawy. Dokładnie wymieszałem. Na dwóch patelniach rozgrzałem tłuszcz i nakładałem łyżką niewielkie proporcje ziemniaczanej masy. Smażyłem na silnym ogniu z obu stron na rumiano. Podawałem z zimnym mlekiem i ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza