czwartek, 23 lipca 2015

Kurczak w zielonym curry

Ostatnio polubiliśmy łączenie mięs z owocami. Wersja z zielonym curry jest pikantna, orzeźwienia daje nam ananas i kokos.













Składniki

500 g filetów z kurczaka
2 marchewki
227 g ananasa i miąższu z kokosa (pina colada)
1 łyżeczka masła ghee
1 cebula
500 ml bulionu drobiowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Posiekaną cebulę, pokrojoną w julienne marchewką  i kurczakiem pokrojonym w dużą kostkę, odsmażamy na maśle. Dodajemy zielone curry, smażymy jeszcze kilka minut ciągle mieszając, dolewamy gorącego bulionu, dodajemy ananasa oraz miąższ kokosa i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie sos redukujemy lub zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza