czwartek, 16 lipca 2015

Zupa krem z kalarepy

Pyszna, aromatyczna,bezmięsna zupa krem. Kuchnia śląska.
















Składniki

4 duże kalarepy
1,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
200 g ziemniaków
1 łyżka masła
250 ml śmietany 18%
koperek
natka pietruszki
cukier
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Kalarepy obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kalarepy i dusimy pod przykryciem 10 min, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Zupę studzimy, miksujemy, rozprowadzamy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną natką i koperkiem. Zupę podajemy z grzankami, z pieczywa pszennego smażonego na maśle.

1 komentarz: