Składniki
4 duże kalarepy1,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
200 g ziemniaków
1 łyżka masła
250 ml śmietany 18%
koperek
natka pietruszki
cukier
sól, pieprz
Przygotowanie
Kalarepy obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu szklimy
posiekaną cebulę, dodajemy kalarepy i dusimy pod przykryciem 10 min, po czym
zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut, dodajemy obrane i
pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Zupę studzimy, miksujemy,
rozprowadzamy śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Rozlewamy na
talerze, posypujemy posiekaną natką i koperkiem. Zupę podajemy z grzankami, z
pieczywa pszennego smażonego na maśle.
Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuń