Składniki
Biszkopt:3 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki octu
szczypta soli
Masa śmietanowa:
200 ml śmietany 30%
1/2 szkl cukru pudru
Dodatkowo:
opakowanie niebieskiej galaretki
150 g borówki amerykańskiej
Przygotowanie
Jajka na kilka godzin przed robieniem ciasta wyjmujemy z
lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy na lśniącą
pianę.
Żółtka przekładamy do wysokiej miski, dodajemy proszek do
pieczenia i oset. Mieszamy. Miksturę dodajemy do białek i miksujemy.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy dwa raz, dodajemy do
białek, mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Masę przekładamy do tortownicy
(18 cm- dno wykładamy papierem). Na wierzchu układamy połowę borówek. Biszkopt
pieczemy 35-40 min w temperaturze 170°C.
Po upieczeniu, rzucamy go dwa razy na podłogę z wysokości kolan i studzimy w
uchylonym piekarniku.
Ostudzone ciasto kroimy na pół. Śmietanę ubijamy z cukrem
pudrem, rozsmarowujemy na połówce (spód) ciasta, układamy pozostałe borówki.
Wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozrabiamy w 400 ml gorącej wody, studzimy.
Ostudzoną galaretkę, po łyżce wylewamy na masę śmietanową,
wstawiamy na 30 min do lodówki, do momentu kiedy będzie się ścinać. Blachę
wyjmujemy, układamy wierzch ciasta na galaretkę (lekko dociskając), ponownie
wstawiamy do lodówki (min 1 godz).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz